Ремонт на покрива - различни варианти и професионални решения

Причини за разрушаване на покрива и покривната конструкция; Възможни грешки; Варианти за ремонт на покрива – ремонт на срутен покрив; подмяна на износен покрив; превантивна поддръжка на покриви; обвиване на покрива с пластмасово фолио; уплътняване на обшивката с катран и прах; монтаж на метална обшивка
Ремонт и обновяване на покриви: Как да избегнем грешките
ремонт на покриви

Съдържание

Безопасност при работа на височина
Ремонт на покрив

Ремонтът или подмяната на покрива е скъп и стресиращ проект. Добрата новина е, че това не е задължително. Независимо дали сте собственик на жилището си, или го отдавате под наем, покривът ви е една от най-важните части от неговата конструкция. Съвременните покриви са изработени от висококачествени материали, които са устойчиви на влага и ултравиолетови лъчи, предпазват от насекоми и не позволяват на валежите да повредят сградата отдолу. Но те не са безотказни. Дори най-добре изграденият покрив може да се поддаде на суровите атмосферни условия, ако не се полагат правилни грижи за него. Например силните ветрове могат да причинят ледени висулки – натрупване на лед в горната част на покрива, който се образува от движещата се от вятъра вода, стичаща се в таванското помещение отдолу. Освен това проливните дъждове могат да повредят облицовката и улуците, отмивайки утайки и листа в двора и на алеята под вас, причинявайки допълнителни щети на сайдинга или други външни повърхности в непосредствена близост.

Какви са причините за влошаване на състоянието на покрива?

Не защитеното излагане на атмосферни влияния може да доведе до влошаване на състоянието на покрива. Най-честата причина за това е промяната в климата. Ако живеете в сух район, а след това се преместите на място, където има много дъждове, може да установите, че покривът ви е повреден. Друга причина за износване на покрива е липсата на поддръжка. Когато покривът е добре поддържан, той ще издържи по-дълго и ще изглежда по-добре. Ако по покрива ви има кръпки, провиснали улуци или имате течове, може би е време да ги ремонтирате. Някои материали, които са били използвани за конструкцията на вашия покрив, може да са се влошили с течение на времето. Това може да се дължи на излагането им на въздействието на природните стихии, на недостатъчната им поддръжка или и на двете.

Ремонт на срутен покрив

Ремонт на покрив

Когато покривът трябва да се ремонтира, обикновено е по-евтино да се предотврати възникването на повредата на първо място. Това може да бъде постигнато чрез редовна проверка на покрива и гарантиране, че той е правилно монтиран. Ако забележите, че покривът ви е провиснал или е повреден по някакъв начин, той трябва да бъде ремонтиран възможно най-скоро. Ако обаче повредата е сравнително малка, първо трябва да се опитате да предотвратите влошаването ѝ. Това може да се постигне, като редовно инспектирате покрива си и се уверите, че той е правилно монтиран. Ако забележите, че покривът ви е провиснал или е повреден по някакъв начин, той трябва да бъде ремонтиран възможно най-скоро. Ако обаче повредата е сравнително малка, първо трябва да се опитате да предотвратите влошаването ѝ.

Подмяна на износен покрив

Покривни материали
Подмяна на износен покрив

Въпреки че подмяната на износения покрив може да бъде скъпа, тя е и най-разумната дългосрочна инвестиция, която можете да направите. Новият покрив ще ви служи до края на живота ви и до края на живота на вашите потомци. Важно е обаче да запомните, че подмяната на покрива е изключително скъп проект. Преди да започнете да планирате подмяната на покрива, е важно да оцените текущото състояние на вашия покрив. Ако той е в добро състояние, не е необходимо да го сменяте веднага. Ако обаче на покрива ви са се появили пукнатини, провиснали участъци или липсват керемиди, вероятно е време да го смените. Важно е да запомните, че новият покрив не е еднократен разход. Той ще трябва да бъде подменен отново след 10 до 15 години. Това означава, че ще трябва да правите редовни планове за подмяна на покрива. Можете да направите това, като съставите бюджет, определите колко често ще трябва да го ремонтирате или сменяте и вземете предвид данъчните последици от проекта.

Превантивна поддръжка на покриви

Ремонт на покривни ограждения и капаци
Подръжка на покрив

Най-добрият начин да предотвратите повреда на покрива е да го поддържате редовно. Ако правите годишна инспекция с вашия покривач, ще можете да откриете проблеми като провиснали покриви, напукани керемиди или липсващи шингли, преди те да се превърнат в големи проблеми. Важно е поне веднъж годишно покривът ви да бъде проверяван от професионалист. Ако забележите някаква повреда, поправете проблема веднага, преди да се е влошил. Също толкова важно е да почиствате и поддържате улуците си. Ако те са запушени с листа, трева или други отпадъци, това ще доведе до увреждане на покрива и дома ви. Препоръчително е да почиствате улуците си веднъж годишно. Ако един улук е запушен повече от два пъти, той трябва да се почисти незабавно. Ако става въпрос за незначителна задача за почистване, тя може да почака до извършването на инспекция на покрива ви.

Обвиване на покрива с пластмасово фолио

Обвиването на покрива ви с водоустойчиво пластмасово фолио има много предимства. Най-важното от тях е, че то ще защити вашите керемиди от природните стихии. Ако фолиото е достатъчно здраво и краищата му са добре уплътнени, то ще предпазва покрива от вода, като същевременно ще позволява на слънчевата светлина да прониква до керемидите отдолу. Втората важна характеристика на пластмасовия покрив е, че той значително ще намали загубите на топлина през покрива ви. Това е особено вярно в райони, в които се наблюдават екстремни горещини, или в региони, в които има много снеговалежи. Пластмасовият покрив също така ще блокира вятъра. Правилно монтираният брезент може да предотврати навлизането на вятъра през тавана и надолу в дома ви. Пластмасовият покрив също така ще задържи влагата и отломките от тавана ви, намалявайки количеството на щетите, които се получават при екстремни метеорологични условия.

Уплътняване на обшивката с катран и прах

Уплътняването на покривната обвивка е важна стъпка за всеки покрив. Въпреки че може да изглежда като незначителна стъпка, тя всъщност е най-важната част от процеса. Тя значително ще намали риска от течове и по този начин значително ще намали щетите от вода, лед и други вредни елементи. Съществуват много начини за уплътняване на покривната обвивка, но най-добрият вариант е да използвате покривно покритие. След това е важно да приложите добра подложка към покривната обвивка. Тя ще осигури стабилна основа, към която да се залепи покритието. Съществуват много видове покривни покрития, но най-добрите са самопочистващи се. Самопочистващите се покрития могат лесно да бъдат отстранени, ако започнат да се матират или се повредят. Важно е да изберете самопочистващо се покритие. То ще премахне необходимостта от повторно нанасяне на покрива на всеки няколко години и ще удължи живота му.

Монтаж на метална обшивка

След като покривната ви обвивка е правилно запечатана, е важно върху нея да се монтира метална покривна мембрана. Това е един от най-рентабилните начини за защита на вашия покрив. Металните покривни мембрани са много издръжливи, което ги прави чудесен вариант за зони с голям трафик, като например паркинги. Металната покривна мембрана е и най-добрият начин да защитите покрива си от силни ветрове и проливни дъждове – две от най-често срещаните заплахи за здравето на покрива. Металният покрив има много предимства, но е важно да се отбележи, че той е един от най-скъпите проекти, които можете да предприемете. Важно е също така да се отбележи, че той обикновено е един от най-дълготрайните варианти за покриви. Важно е да се отбележи, че това обикновено е един от най-дълготрайните варианти за покриви.

Ремонт на покрив жилищен блок

Заключение

Добре поддържаният покрив ще издържи много години. Всъщност средностатистическият покрив трябва да издържи поне 20 години, а някои от тях – десетилетия. Това може да се постигне чрез редовни проверки и правилна поддръжка. Освен това е важно да се отбележи, че има много видове покриви и е важно да се избере този, който най-добре отговаря на вашите нужди и бюджет.

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
LinkedIn
Email