Важността на процеса по пренареждане на керемиди

В какво се изразява пренареждането на керемиди? Защо е необходимо повторното поставяне на лайсни? Видове покривни керемиди и материали за керемиди; Предимства на повторното поставяне на керемиди Недостатъци на повторното облицоване.
Пренареждане на керемиди: Как да подновим красотата на покрива на къщата си?
пренареждане на керемиди

Съдържание

Собствениците на жилища винаги се стремят да ремонтират къщите си, за да ги приведат в съответствие със съвременните стандарти. Това е особено вярно, когато става въпрос за покриви. Ако имате един и същ покрив от повече от две десетилетия, вероятно е време за обновяване! Независимо дали къщата ви е със скатен или плосък покрив, има някои неща, които можете да направите, за да обновите външния вид на дома си. Външният вид на покрива на една къща е много важен, както и показател за това колко работа по поддръжката е била вложена в сградата. Освен това един лошо изглеждащ покрив може да бъде опасен за хората, които живеят под него. Ако искате да се погрижите за дома си, както и да удължите живота му с няколко години, трябва да пренаредите покрива си с естествен цвят, който не само ще подмлади външния му вид, но и ще намали нуждите от поддръжка в бъдеще. Тук изброяваме няколко важни факта за повторното облицоване на покрива ви и защо това е необходим ремонт:

Какво е пренареждане на керемиди?

Пренареждане на керемиди е процес, при който керемидите на покрива се преместват, за да се подобри потокът на водата. Ако някога сте се събуждали от проливен дъжд върху главата си, знаете колко важно е това. Отворените улуци позволяват на водата да се натрупва и да се стича през покрива ви, което води до проблеми за цялата ви къща. Подмяната на керемидите на покрива с нов тип, които могат да отблъскват водата, може да реши този проблем и същевременно да направи дома ви по-енергийно ефективен.

Защо е необходимо повторно поставяне на лайсни?

Повечето покривни системи са проектирани да издържат около 20 години, но повечето покриви издържат от 30 до 35 години. През това време покривът може да се нуждае от дребни ремонти или да се наложи да бъде подменен поради повреди като течове, прекомерно износване и повреди от дървета. Покривите, които са на възраст от 30 до 35 години, обикновено са добри кандидати за повторно облицоване поради възрастта си и обикновено ниското ниво на необходима поддръжка. Ако покривът ви е бил повторно облицован, значи е време за нов покрив. Повторното облицоване на покрива ви ще удължи живота му, но също така ще го направи по-уязвим за течове, износване и дори увреждане от природните стихии. Ето защо повторното облицоване на покрива се препоръчва само когато покривът ви е поне на 30 години.

Видове покривни керемиди и материали за керемиди

Видът на покривния материал, използван на вашия покрив, ще определи цвета и покритието на вашия покрив. Асфалтовите и металните покриви са евтини, издръжливи и сравнително не изискват поддръжка. Покривът от керемиди, от друга страна, е идеален за райони, където има много слънчева светлина, а освен това е много енергийно ефективен. Тези покриви най-често се изработват от глинени или бетонни керемиди. Покривите, изработени от глинени керемиди, са евтини и много издръжливи. Те могат да бъдат оцветени с боя или оставени в естествен вид. Покривите от глинени керемиди са много издръжливи и могат да бъдат оставени без боядисване и са отлични за райони, където има голямо количество пряка слънчева светлина. Бетонните керемиди, от друга страна, се нуждаят от защитно покритие и са идеални за райони, в които има много сняг или проливни дъждове.

Плюсове на повторното поставяне на керемиди

 • По-добра водоустойчивост 
 • Покривът, покрит с нови керемиди, вероятно ще бъде по-устойчив на вода и ще издържи по-дълго, отколкото покрив, покрит с нови керемиди.
 • Дълготрайност – Покривите, изработени от керемиди, са много трайни, което означава, че изискват по-малко поддръжка, което прави живота ви малко по-лесен.
 • Ниска степен на поддръжка 
 • Покривът, покрит отново с керемиди, ще изисква по-малко поддръжка и е по-малко вероятно да има проблеми, отколкото покривът с нова облицовка. 
 • Енергийна ефективност – Покривите от керемиди са много енергийно ефективни, което означава, че те ще помогнат на дома ви да бъде по-комфортен, като намалят количеството на необходимите климатици и отопление. 
 • По-добра привлекателност – Покрив, покрит с керемиди, изглежда много по-привлекателно, отколкото покрив с нова облицовка. 
 • По-добра структурна цялост – Покривът, изграден от керемиди, е много по-здрав от повторно облицован покрив.
 • Намалени щети от бури – Тъй като керемидите са много по-издръжливи от асфалта или бетона, вероятността те да претърпят щети от бури е по-малка и да се наложи да бъдат подменени по-рано, отколкото оригиналния покрив.

Недостатъци на повторното облицоване

 • Разходи – Най-очевидният недостатък на повторното поставяне на керемиди е цената. Подмяната на покрива ви почти сигурно ще изисква наемането на изпълнител на покривни работи, а покривите от глинени или бетонни керемиди обикновено са по-скъпи от асфалтовите или металните покриви.
 • Време – Подмяната на покрива е продължителен процес и е най-добре да го направите, когато покривът ви е поне на 30 години. 
 • Уязвимост – Пренареденият покрив е много по-уязвим на повреди в сравнение с покрива с пренаредени керемиди.
 • Влияние върху околната среда – Повторното облицоване на покрива е доста неблагоприятна за околната среда практика, тъй като при нея се използват големи количества уплътнители и катран.

Пренареждане на керемиди

Заключителни думи

Външният вид на покрива на вашия дом е една от първите индикации за цялостното му състояние и кондиция. Лошият покрив ще доведе до течове, неплътни улуци и ще увеличи риска домът ви да бъде повреден при буря. Повторното полагане на покрива ще удължи живота на дома ви, ще намали разходите ви за ремонт и ще подобри външния вид на дома ви. Важно е да поддържате покрива си в добро състояние и да го пренареждане редовно с изпълнител на пренареждане. С малко усилия можете да ремонтирате покрива си и да го накарате да изглежда съвсем нов.

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
LinkedIn
Email