Какви стъпки да следвате при ремонта на жилището си?

Последователност при започване на ремонт на жилище: Планиране, организиране, контрол на ремонтния процес; Избор на професионална фирма за изпълнение; Избор на качествени строителни материали; Подготовка на строителната площадка; Стартиране на ремонтните дейности; Почистване след ремонта.
Каква последователност да следвате при основен ремонт на апартамент?
последователност при ремонт

Съдържание

Планиране, организиране и контрол на ремонтния процес

Един ремонтен процес винаги е натоварен със супер индивидуална нотка, която е под влиянието изцяло на вашите предпочитания и интереси. Когато става дума за ремонт, може да се отнася за ремонт на къща, ремонт на апартамент или довършителен ремонт. Имаме богата гама от статии, които ще ви помогнат в ясното разбиране на всеки тип ремонт, но този път ще се спрем на конкретни стъпки.

Стъпка номер едно: планирайте!

Ако при дамите е валидно правилото “В дамска чанта – няма ред”, то при строителните дейности е препоръчително да изясните каква концепция ще следвате, какво искате и целите и на каква цена. Тук е момента, когато трябва да седнете и да запишете вашите мисли и да вземете пряко отношение. Към организацията и планирането ви съветваме да добавите дори и минимален контрол, защото все пак всеки проект изисква някаква доза контрол.

Избор на професионална фирма за основен ремонт на апартамент

Не подценявайте избора на професионален партньор във вашия проект. Реално майсторите, с които ще работите, до голяма степен определят какви ще са крайните резултати. Затова си отделете време да прецизирате и изберете възможно най-добрата фирма за основен ремонт на апартамент според вашите предпочитания.

Ремонт на апартамент

Избор на качествени строителни материали

Това е важна стъпка преди започването и дори по време на стартирането на ремонт на апартамент или къща. Отделете бюджет за по-хубави материали, защото са определящи за крайните резултати и целия проект “Ваш дом”. Опитайте се да задавате въпроси на майсторите и искайте да ви дадат обратна връзка и препоръки за това какво да изберете, когато отидете на “строителен шопинг”.

Подготовка на строителната площадка

Преди започването на ремонта се опитайте да обезапасите вещите и мебелите със защитни и покривни материали. Все пак е основен ремонт и може би ще е по-добре да изкарате всичко ценно или това, което можете да използвате след това. Отделете време да приберете и организирате инвентрара или с други думи – вещите. Ако имате техника за почистване, оставете я настрана за всеки случай. Не я прибирайте, а попитайте самите майстори дали ще носят и те техника. Дори и да имат под ръка – то е хубаво да оставите нещо като резерва, за да има с какво да почистят след себе си.

Старт на ремонтния процес и финално почистване

Тук е същината на процеса и трябва да се подготвите с търпение, защото основният ремонт на апартамент ще е доста по-дълъг от довършителните или частичните такива. Ще се наложи да предвидите резервно място за спане на вас и семейството, или най-малкото да бъдете максимално компактни, за да не пречите допълнително на майсторите.

Хубаво е да изкоментирате сроковете за изпълнение и да се водите поне по някакъв ориентир. Това уточнение ще ви помогне да контролирате и работния процес, доколкото е във вашите компетенции. Разбира се, след ремонта на апартамент – трябва да подсигурите още един етап и то касае почистването. Можете да наемете фирма или просто вие да се въоръжите с препарати, техника и търпение. Ремонтът ще освежи дома ви, но вие сте тези, които след това трябва да го поддържате – затова бъдете грижовни към вашето райско кътче.

 

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
LinkedIn
Email