Предимства и недостатъци на външната и вътрешната топлоизолация

Разлика между вътрешна и външна топлоизолация; Предимства и недостатъци на вътрешната топлоизолация; Плюсове и минуси на външната топлоизолация.
Плюсовете и минусите на различните външни и вътрешни топлоизолации
вътрешна и външна топлоизолация

Съдържание

‍В миналото къщите са били построени със собствен източник на топлина. Стените на къщата са действали като пасивна бариера за задържане на топлината. Днес живеем в свят, в който имаме достъп до изобилие от енергия от различни източници. Използваната електроенергия се произвежда непрекъснато и с нарастваща скорост, като част от нея се губи като отпадна топлина. В резултат на това изграждането на пасивни структури, като например къщи, днес е по-малко ефективно и ефикасно. За да се осигурят комфортни условия на живот, без да се претоплят или замразяват помещенията, къщите трябва да бъдат ефективно изолирани. Външната изолация е един от най-ефективните начини за борба с прекомерните топлинни загуби, докато вътрешната изолация помага да се поддържат по-постоянни температури в помещенията през цялата година. В тази публикация в блога ще разгледаме какво представляват външната и вътрешната топлоизолация и как всеки вид може да бъде от полза за вас и вашия дом.

Какво представлява външната изолация?

Външната изолация е просто покритието от външната страна на сградата. Предвид факта, че то е изложено на въздействието на атмосферните влияния, можете да си представите колко здраво трябва да бъде то. Затова е положително, че не е просто парче плат. Външната изолация се счита за най-ефективния начин за намаляване на загубата на топлина от вътрешността на сградата. Ако къщата ви не разполага с изолация, пропускате някои големи икономии. Съществуват два вида външна изолация: спрей пяна и фибростъкло. Въпреки че спрей пяната се счита за най-ефективния вид външна изолация, тя изисква професионален монтаж, така че се уверете, че сте намерили добър изпълнител.

Какво представлява вътрешната изолация?

Вътрешната изолация е изолация, която се монтира в стените, подовете и таваните на сградата. Тя спомага за намаляване на преноса на топлина между вътрешния и външния въздух, което води до по-постоянни температури в помещенията. Най-доброто място за инсталиране на вътрешна изолация е таванът. Всичко, което може да се направи на тавана, може да се направи най-добре. Това е така, защото пространството е най-малкото в дома и няма препятствия като уреди и прозорци, които биха могли да блокират достигането на изолацията до стените. Таваните на тавана са ниски, така че е по-лесно да се постави изолацията там. Покривната ви система, както и сайдингът, трябва да са в добро състояние. Когато покривът ви е повреден или стар, е по-лесно изолацията да попадне в капан между покрива и стените на къщата ви. Ако таванът ви не е запълнен с изолация, вие губите пари. Целта на вътрешната изолация е да създаде бариера, която да поддържа температурата в дома ви по-постоянна. Ако живеете на място с големи температурни промени, може да се окажете с горещи вълни през лятото и студ през зимата. Вътрешната изолация помага на дома ви да поддържа постоянна температура през цялата година. Вътрешната изолация е добър начин да спестите пари от сметките си за енергия, защото помага на дома ви да остане по-топъл през зимата и по-хладен през лятото.

Предимства на външната изолация

 • Отличен вариант за спестяване на пари – Ако искате да спестите малко пари, външната изолация е чудесен вариант. Тя може да ви помогне да намалите месечните си разходи за отопление и охлаждане.
 • Защитава дома ви – Външната изолация помага за защита на структурата на дома ви, като поддържа вътрешността му по-хладна през лятото и по-топла през зимата. – Предотвратява появата на мухъл
 • Външната изолация предотвратява появата на мухъл в дома ви. Растежът на мухъл може да се дължи на високи нива на влажност, течове от водопроводни тръби и влажни мазета.
 • Ефективна за намаляване на шума – Външната изолация намалява предаването на звука с цели 66% в сравнение с вътрешната изолация. Това е от полза, ако планирате да организирате парти в дома си, тъй като ще помогне да се намалят нивата на шума. 
 • Предотвратява топлинен удар – Хората, които работят навън, могат да намерят външната изолация за полезна, защото тя може значително да понижи температурата в дома ви. Това може да предотврати топлинен удар, който е състояние, при което телесната температура на човек се повишава до 104° F или повече.

Предимства на вътрешната изолация

 • Прост процес – Инсталирането на вътрешна изолация е сравнително прост процес, който може да бъде извършен от всеки, който разполага с няколко инструмента. – Минимизиране на шума 
 • Вътрешната изолация може да ви помогне да предотвратите проникването на шум извън дома ви. Ако живеете в жилищен комплекс или на шумна улица, това е чудесен вариант за вас.
 • Чудесно за туристи – Ако прекарвате време в походи на открито, вътрешната изолация може да предпази тялото ви от топлинен удар. Това може да ви предпази от прегряване по време на походи в гореща среда.
 • Защитава дома ви – В допълнение към основните предимства, изброени по-горе, вътрешната изолация може да помогне за предотвратяване на течове, да предпази дома ви от увреждане от вода и да сведе до минимум предаването на звук.

Недостатъци на външната изолация

 • Изложена на атмосферни влияния – Външната изолация е най-изложени на атмосферни влияния вид изолация. Ако се повреди от атмосферните влияния, тя ще бъде разрушена. Ако я оставите на открито, тя ще започне бързо да се разрушава. – Монтажът е скъп
 • Някои проучвания показват, че пръсканата изолация струва повече от обикновената изолация от фибростъкло. Важно е да наемете изпълнител за този вид работа, за да не губите пари за лоши резултати. 
 • Заема място – Спрей-ин изолацията заема най-много място от трите вида външна изолация. 
 • Може да не е достатъчна защита – Изолацията със спрей е толкова ефективна, колкото е дебелината на стените, в които е монтирана. Ако стените не са достатъчно добре укрепени, те все още могат да бъдат уязвими към повреди от вода.

Топлоизолация

Последни думи

Външната изолация е най-ефективният начин за намаляване на загубите на топлина от вашия дом. Важно е да имате подходяща изолация в дома си, за да можете да останете топли през зимата и хладни през лятото, без да харчите много за сметката си за енергия. Външната изолация е най-добрият вид, защото може да осигури ефективна бариера за преноса на топлина от вътрешната към външната страна на дома ви. Важно е да се отбележи, че пръсканата изолация е най-ефективният вид, но тя не е много разпространена в повечето домове. Ако искате да се възползвате от най-добрата изолация, ще трябва да помислите за изолация чрез пръскане. Важно е да запомните, че външната изолация притежава своите предимства, но тя не предлага същото ниво на защита от повреди от вода или предаване на звук, както вътрешната изолация.

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
LinkedIn
Email