Съвети и техники за успешно асфалтиране

Какво е необходимо за успешното полагане на асфалт: Подходящо и правилно техническо оборудване; Защитно облекло за работнице; Навлажнена земя за по-добро улягане; Проучване на метеорологичното време; Признаци на проблеми.
Как се полага асфалт: Съвети и техники за успешно полагане на асфалт
полагане на асфалт

Съдържание

smart

Асфалтът е най-широко използваният материал за алеи в Северна Америка. Той е и един от най-често неразбираните. За щастие, това е сравнително проста повърхност, която изисква само няколко специални съображения, за да бъде възможно най-гладка и равна. Тъй като при полагането на асфалт има толкова много различни променливи, стъпките и техниките, които използваме, могат да варират доста в различните проекти. Въпреки това, всяка от тези променливи обикновено е по-лесна за управление, отколкото си мислите. Стига да запомните няколко ключови съвета при работа с асфалт, полагането му не би трябвало да е много по-трудно от всеки друг тип повърхност, с който сте се сблъсквали преди.

Планирайте предварително

Преди да започнете какъвто и да е проект за асфалтиране, уверете се, че сте подготвили цялото си оборудване и консумативи. Това ще направи процеса много по-лесен и ефективен. Дори и така, в зависимост от метеорологичните условия, може да се наложи да донесете няколко елемента в кратък срок. Ако асфалтовият ви проект се забави, можете да избегнете повечето проблеми, като държите под ръка няколко елемента, като например няколко кутии с горещ фикс, малко киселина и колело и кофа за проби. Кофата за капки може да ви помогне да поддържате асфалта си готов.

Вземете правилното оборудване

smart

При полагането на асфалт ще използвате най-различно оборудване в зависимост от размера на проекта и вида на повърхността, върху която работите. Ще ви трябват поне малък бобкат и челен товарач, за да се справите с по-голямата част от работата. Малък асфалтов разстилач или валяк, стъргалка за под и колело за измерване също са полезни. Когато полагате асфалт в търговска среда, може да искате да наемете и лицева люлка. Това е специализирана машина, която ви помага да създадете по-гладко и по-правилно покритие. Тя се използва най-добре при полагане на асфалт върху нов бетон или настилка.

Защитете работниците си

На първо място, бъдете в безопасност. Това е особено важно, когато разполагате с голям екип. Много инциденти се случват, когато на обекта има по-малко хора. Това е особено вярно, когато използвате валяк за асфалт. Когато използвате електроинструменти, не забравяйте да използвате предпазни средства. Това включва защита на очите, ръкавици, маска против прах, твърда шапка и предпазител. Също така трябва да се уверите, че работното ви място е добре проветриво, чисто и подходящо осветено. Когато работите върху асфалт, трябва също така да носите чисти и удобни дрехи, да избягвате да ядете или пиете по време на работа и да не правите кратки почивки, когато това е възможно.

Използвайте навлажнена земя

smart

Подобно на други повърхности, асфалтът в крайна сметка пожълтява и се напуква, ако се държи твърде дълго на един и същи вид повърхност. Пожълтяването и напукването обикновено се дължат на увеличаване на влагата в почвата. Ако сте работили по асфалтовия си проект на едно и също място за известно време, най-добре е да го преместите на ново място. Това може да бъде толкова просто, колкото преместването на няколко кофи с асфалт, или можете да използвате дворния валяк, за да изгладите цялата повърхност. Ако премествате асфалтовия си проект на ново място, най-доброто, което можете да направите за дълготрайността на повърхността, е да я оставите върху леко навлажнена основа.

Проверете за подходящи условия

Още преди да започнете, отделете няколко минути, за да проучите метеорологичните условия. Асфалтът е сравнително мека повърхност, която може да се влияе от различни метеорологични условия. Ако работите в студено време, трябва да обмислите използването на малко по-голям натиск, за да свършите работата. Температури под 0°F ще намалят съдържанието на цимент в асфалта. При тези условия трябва да използвате по-голямо налягане и по-дебел слой. Когато температурите са твърде високи, асфалтът може да стане ронлив. Това означава, че той по-лесно ще се компресира и ще образува пукнатини и дупки. Избягвайте да работите при тези условия.

Разполагайте, когато сте готови

smart

При полагането на асфалт времето е всичко. Искате да сте сигурни, че асфалтът е с максималния си потенциал, когато напуска камиона. Всички асфалтови повърхности са различни и може да се нуждаят от няколко дни, за да се втвърдят правилно, преди да са готови за шофиране, но повечето повърхности трябва да са готови за шофиране в рамките на два до три дни. Ако трябва да завършите проекта си по-рано, може да помислите за прилагане на малко по-голям натиск или за малко по-бързо шофиране. Ако трябва да изчакате по-дълго, може да искате да намалите скоростта и да шофирате с по-малко натиск.

Внимавайте за признаци на бедствие

Асфалтът е сравнително мек материал, така че вероятно ще чуете, когато започне да загрубява. Ако използвате бобкат за разстилане на асфалта, ще го забележите, преди да го чуете. Ако използвате челен товарач или малка стъргалка за асфалт, няма да видите това да се случва. Не забравяйте редовно да проверявате повърхността и да обръщате внимание на това как се развива. Ако започне забележимо да губи блясъка си или да показва признаци на увреждане, намалете скоростта и довършете работата с по-ниско налягане.

Пътно строителство

Заключение

Асфалтът е изключително универсален материал, който се използва в голямо разнообразие от приложения. Въпреки това си струва да се помни, че има някои аспекти на асфалта, които са по-деликатни от други. Те включват инструментите, които използвате, и работната среда, в която работите. Проектът за асфалтиране ще бъде по-успешен, ако отделите време да планирате предварително, да се снабдите с правилното оборудване и да защитите работниците си. Тези съвети ще ви помогнат да останете в безопасност и да сведете до минимум риска от грешки.

Пътно строителство RKEM GROUP

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
LinkedIn
Email