Изграждане на нов покрив - различни видове, материали, техники и стилове

Голям избор от различни видове покриви; Плосък покрив, покрив с керемиди, керемидени покриви, ламелен покрив или метален покрив ; Разнообразие от стилове – покрив от модифициран битум, глинен покрив, покрив с керемиди и покрив от фиброцимент; Използвани материали в изграждането на нов покрив – стомана, алуминий, керемиди; Асфалтов покрив; Съпоставка между отделните видове и при какви случаи са подходящи те.
Как да изградите нова покривна конструкция за Вашия дом
новя покривна конструкця

Съдържание

Когато става въпрос за защита на целостта на дома ви, няма нищо по-важно от правилно функциониращия покрив. Покривът може да предотврати навлизането на влага в дома, да предпази от вредни атмосферни влияния и да осигури източник на вентилация за вашия дом. Ако искате да обновите покривната си конструкция или да добавите към съществуващата си система, това ръководство ще ви помогне да разберете какъв тип нов покрив е подходящ за вас. От определянето на различните компоненти, необходими за изграждането на нов покрив, през съвети за поддръжка на новата ви система, до подробности за различните стилове покриви, които се предлагат днес – имаме всичко, което трябва да знаете.

Какви видове покриви има?

Има няколко различни вида покриви, от които можете да избирате, когато обновявате покривната си конструкция. Всеки тип покрив е съобразен с различни фактори на околната среда и използва различна конструкция за постигане на тази цел, така че е важно да разберете кой тип е подходящ за вас. 

 • Плосък покрив – Плоският покрив е доста разбираем. Това е просто плосък покрив. Ако искате да избегнете допълнителните разходи и проблеми с добавянето на особено хубав дизайн на покрива на вашия дом, това е най-добрият ви залог.
 • Покрив с керемиди – Покривът с керемиди е съставен от система от керамични керемиди, често с глинена или мръсна основа. След това керемидите се покриват със защитно покритие, наречено уплътнител. Керемидените покриви не изискват особена поддръжка и са дълготрайни – те са малко по-скъпи от ламаринения покрив, но обикновено са по-издръжливи.
 • Ламелен покрив – Ламелният покрив е лека покривна конструкция, която използва система от дървени летви или дъски за осигуряване на опора. Те са сравнително по-евтини и по-издръжливи от керемидените покриви, но обикновено са далеч по-малко естетични.
 • Метален покрив – Металният покрив е съставен от издръжлива метална ламарина или керемиди, които осигуряват както структурна поддръжка, така и естетическата привлекателност на традиционния керемиден покрив. Металните покриви обикновено са много по-скъпи от другите видове покриви и изискват редовна поддръжка поради високата издръжливост на материала.

Видове керемиди

Видове керемиди

Видове керемиди е вид покрив, който е съставен както от керемиди, така и от глинена или мръсна основа. Обикновено е по-евтин и по-лесен за инсталиране от покрива с керемиди, но е и по-малко издръжлив от покрива с керемиди. Този тип покрив позволява по-естествен вид, но изисква редовна поддръжка поради необходимостта от глинена или мръсна основа. Глинените керемидени покриви обикновено са по-евтини, но са по-податливи на повреди от влага и вятър. Керемидените покриви с пръст обикновено са по-скъпи, но са по-малко податливи на повреди от влага и вятър.

Стилове керемиди и дъски

Съществуват редица различни видове керемиди и дъски, които можете да използвате, за да подобрите покривната си конструкция. Различните стилове керемиди и дъски се използват за постигане на различни естетически резултати, така че разбирането на тези стилове е важно.

 • Покрив от модифициран битум – Най-често използваната покривна плоча в света, покривът от модифициран битум се състои от асфалтови керемиди, покрити с асфалтови шингли. Асфалтовите керемиди са предназначени да изглеждат като традиционните покривни керемиди, докато асфалтовите шингли са по-здрави и издръжливи. 
 • Глинен покрив – Глиненият покрив е естествено изглеждащ покрив с ниска степен на поддръжка, който се състои от глинени керемиди, покрити с покритие на почвена основа. Глинените керемиди са предназначени да изглеждат като естествен камък, а покритието на почвена основа позволява да се получи покрив с ниска поддръжка и естествен вид, който е по-евтин от покрива с керемиди.
 • Покрив с керемиди – Покривът с керемиди е издръжлив и привлекателен покрив, съставен от дебел слой дървени керемиди. Те са издръжливи и дълготрайни, но изискват редовна поддръжка поради високата издръжливост на материала.
 • Покрив от фиброцимент – Покривът от фиброцимент е издръжлив покрив с ниски разходи за поддръжка, съставен от смес от цимент и фибростъкло. За разлика от някои глинени керемиди, които са порести, фиброциментовите керемиди обикновено не са порести и са по-екологични. Те са с ниска степен на поддръжка и издръжливи, но обикновено са по-скъпи от асфалтовите керемиди и асфалтовите покриви.

Материали, използвани за покриви

Когато става въпрос за модернизиране на покривната конструкция, има редица различни материали, които можете да използвате. Разбирането на различните материали и начина на тяхното използване може да ви помогне да изберете най-подходящия за вашия дом

 • Стомана – Стоманеният покрив обикновено е най-издръжливият и дълготраен тип покрив, но е и най-скъпият.
 • Алуминий – Алуминиевият покрив обикновено е по-евтин от стоманения или глинения покрив и по-малко издръжлив от стоманения покрив или покрива от стоманени керемиди. Той обаче е екологично чист вариант.
 • Керемиди – Покривът с керемиди обикновено е най-евтиният и траен тип покрив, докато покривът с керемиди е най-нетраен и издръжлив.

Когато се използва асфалт

Асфалтов покрив

Асфалтовите покриви обикновено имат продължителност на живота от 30 до 40 години, което е сравнимо с глинените и керемидените покриви. Очакваната продължителност на живота се основава на действителния живот на асфалта, използван за изграждането на покрива. Асфалтовите покриви обикновено се нуждаят от редовна поддръжка поради порьозния си характер и необходимостта от уплътняването им от влага. Могат да се използват уплътнители, за да се предотврати просмукването на асфалта през повърхността и да се предотвратят повреди. Тези покриви обикновено не са естетически приятни, но обикновено са по-евтини от стоманените или керемидените покриви.

Покривни конструкции

Кога се нуждаете от керемиден или шистов покрив

Съществуват повече видове покривни системи, отколкото бихме могли да обхванем в едно ръководство, но ще се опитаме да засегнем най-често срещаните видове.

 • Покрив с керемиди – Покривът с керемиди е съставен от система от керамични керемиди, често с глинена или мръсна основа. След това керемидите се покриват със защитно покритие, наречено уплътнител. Керемидените покриви са с ниска степен на поддръжка и дълготрайни – те са малко по-скъпи от ламаринените покриви, но обикновено са по-издръжливи.
 •  Ламелен покрив – Ламелният покрив е лека покривна конструкция, която използва система от дървени или пластмасови ламели или дъски за осигуряване на опора. Те са сравнително по-евтини и по-издръжливи от керемидените покриви, но обикновено са далеч по-малко естетични. 
 • Шистови покриви – Шистовият покрив е съставен от траен естествен шистов камък, който осигурява както структурната опора, така и естетическата привлекателност на традиционния керемиден покрив. Шистовите покриви обикновено са много по-скъпи от покривите с керемиди, но обикновено са по-издръжливи. 
 • Метален покрив – Металният покрив е съставен от издръжлива метална ламарина или керемиди, които осигуряват както структурна поддръжка, така и естетическата привлекателност на традиционния керемиден покрив. Металните покриви обикновено са много по-скъпи от покривите с керемиди, но обикновено са по-издръжливи. 
 • Плосък покрив – Плоският покрив е доста разбираем. Това е просто плосък покрив.
 • Видове керемиди – Видовете керемиди са вид покриви, които се състоят както от керемиди, така и от глинена или мръсна основа. Обикновено е по-евтин и по-лесен за монтаж от покрива с керемиди, но е и по-малко издръжлив от покрива с керемиди.

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
LinkedIn
Email