инверт лого

Предимства и недостатъци на външната и вътрешната топлоизолация

Разлика между вътрешна и външна топлоизолация; Предимства и недостатъци на вътрешната топлоизолация; Плюсове и минуси на външната топлоизолация.
„Плюсовете и минусите на различните външни и вътрешни топлоизолации
вътрешна и външна топлоизолация

Съдържание

‍В миналото къщите са били построени със собствен източник на топлина. Стените на къщата са действали като пасивна бариера за задържане на топлината. Днес живеем в свят, в който имаме достъп до изобилие от енергия от различни източници. Използваната електроенергия се произвежда непрекъснато и с нарастваща скорост, като част от нея се губи като отпадна топлина. В резултат на това изграждането на пасивни структури, като например къщи, днес е по-малко ефективно и ефикасно. За да се осигурят комфортни условия на живот, без да се претоплят или замразяват помещенията, къщите трябва да бъдат ефективно изолирани. Външната изолация е един от най-ефективните начини за борба с прекомерните топлинни загуби, докато вътрешната изолация помага да се поддържат по-постоянни температури в помещенията през цялата година. В тази публикация в блога ще разгледаме какво представляват външната и вътрешната топлоизолация и как всеки вид може да бъде от полза за вас и вашия дом.

Какво представлява външната изолация?

Външната изолация е просто покритието от външната страна на сградата. Предвид факта, че то е изложено на въздействието на атмосферните влияния, можете да си представите колко здраво трябва да бъде то. Затова е положително, че не е просто парче плат. Външната изолация се счита за най-ефективния начин за намаляване на загубата на топлина от вътрешността на сградата. Ако къщата ви не разполага с изолация, пропускате някои големи икономии. Съществуват два вида външна изолация: спрей пяна и фибростъкло. Въпреки че спрей пяната се счита за най-ефективния вид външна изолация, тя изисква професионален монтаж, така че се уверете, че сте намерили добър изпълнител.

Какво представлява вътрешната изолация?

Вътрешната изолация е изолация, която се монтира в стените, подовете и таваните на сградата. Тя спомага за намаляване на преноса на топлина между вътрешния и външния въздух, което води до по-постоянни температури в помещенията. Най-доброто място за инсталиране на вътрешна изолация е таванът. Всичко, което може да се направи на тавана, може да се направи най-добре. Това е така, защото пространството е най-малкото в дома и няма препятствия като уреди и прозорци, които биха могли да блокират достигането на изолацията до стените. Таваните на тавана са ниски, така че е по-лесно да се постави изолацията там. Покривната ви система, както и сайдингът, трябва да са в добро състояние. Когато покривът ви е повреден или стар, е по-лесно изолацията да попадне в капан между покрива и стените на къщата ви. Ако таванът ви не е запълнен с изолация, вие губите пари. Целта на вътрешната изолация е да създаде бариера, която да поддържа температурата в дома ви по-постоянна. Ако живеете на място с големи температурни промени, може да се окажете с горещи вълни през лятото и студ през зимата. Вътрешната изолация помага на дома ви да поддържа постоянна температура през цялата година. Вътрешната изолация е добър начин да спестите пари от сметките си за енергия, защото помага на дома ви да остане по-топъл през зимата и по-хладен през лятото.

Предимства на външната изолация

 • Отличен вариант за спестяване на пари – Ако искате да спестите малко пари, външната изолация е чудесен вариант. Тя може да ви помогне да намалите месечните си разходи за отопление и охлаждане.
 • Защитава дома ви – Външната изолация помага за защита на структурата на дома ви, като поддържа вътрешността му по-хладна през лятото и по-топла през зимата. – Предотвратява появата на мухъл
 • Външната изолация предотвратява появата на мухъл в дома ви. Растежът на мухъл може да се дължи на високи нива на влажност, течове от водопроводни тръби и влажни мазета.
 • Ефективна за намаляване на шума – Външната изолация намалява предаването на звука с цели 66% в сравнение с вътрешната изолация. Това е от полза, ако планирате да организирате парти в дома си, тъй като ще помогне да се намалят нивата на шума. 
 • Предотвратява топлинен удар – Хората, които работят навън, могат да намерят външната изолация за полезна, защото тя може значително да понижи температурата в дома ви. Това може да предотврати топлинен удар, който е състояние, при което телесната температура на човек се повишава до 104° F или повече.

Предимства на вътрешната изолация

 • Прост процес – Инсталирането на вътрешна изолация е сравнително прост процес, който може да бъде извършен от всеки, който разполага с няколко инструмента. – Минимизиране на шума 
 • Вътрешната изолация може да ви помогне да предотвратите проникването на шум извън дома ви. Ако живеете в жилищен комплекс или на шумна улица, това е чудесен вариант за вас.
 • Чудесно за туристи – Ако прекарвате време в походи на открито, вътрешната изолация може да предпази тялото ви от топлинен удар. Това може да ви предпази от прегряване по време на походи в гореща среда.
 • Защитава дома ви – В допълнение към основните предимства, изброени по-горе, вътрешната изолация може да помогне за предотвратяване на течове, да предпази дома ви от увреждане от вода и да сведе до минимум предаването на звук.

Недостатъци на външната изолация

 • Изложена на атмосферни влияния – Външната изолация е най-изложени на атмосферни влияния вид изолация. Ако се повреди от атмосферните влияния, тя ще бъде разрушена. Ако я оставите на открито, тя ще започне бързо да се разрушава. – Монтажът е скъп
 • Някои проучвания показват, че пръсканата изолация струва повече от обикновената изолация от фибростъкло. Важно е да наемете изпълнител за този вид работа, за да не губите пари за лоши резултати. 
 • Заема място – Спрей-ин изолацията заема най-много място от трите вида външна изолация. 
 • Може да не е достатъчна защита – Изолацията със спрей е толкова ефективна, колкото е дебелината на стените, в които е монтирана. Ако стените не са достатъчно добре укрепени, те все още могат да бъдат уязвими към повреди от вода.

Топлоизолация

Последни думи

Външната изолация е най-ефективният начин за намаляване на загубите на топлина от вашия дом. Важно е да имате подходяща изолация в дома си, за да можете да останете топли през зимата и хладни през лятото, без да харчите много за сметката си за енергия. Външната изолация е най-добрият вид, защото може да осигури ефективна бариера за преноса на топлина от вътрешната към външната страна на дома ви. Важно е да се отбележи, че пръсканата изолация е най-ефективният вид, но тя не е много разпространена в повечето домове. Ако искате да се възползвате от най-добрата изолация, ще трябва да помислите за изолация чрез пръскане. Важно е да запомните, че външната изолация притежава своите предимства, но тя не предлага същото ниво на защита от повреди от вода или предаване на звук, както вътрешната изолация.

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
LinkedIn
Email

Други блог статии

Банята вероятно е едно от най-предизвикателните помещения за преобразяване. Проектирането на баня не е лесна задача. Тя се нуждае от пространство, място за съхранение,...
Един стар апартамент може да бъде реновиран или да се пренаредят мебелите в него. В една стара селска къща, в допълнение към ремонтите и...
Преди да се заемете с изграждането на нова производствена база или с разширяването на настоящата, трябва да знаете колко точно ще струва, какви разходи...