Видове покривни материали - какво да предпочетете

Какви са предлаганите варианти за покривни конструкции: Битумни керемиди (шингли) – рентабилни и лесни за монтиране. Голямо разнообразие от форми, цветове и технически параметри; Дървени керемиди и дървени шингли за защита от вредни атмосферни влияния; Каменни покривни покрития – направени от шисти – финозърнеста, ламинирана, еднородна метаболитна скала, която се счита за много успешен материал за направата на покривно покритие; Метални покриви – предпочитани за търговски и индустриални сгради, популярни вече и в жилищните домове, устойчиви са на екстремни климатични условия. Мембранни покривни покрития – сравнително модерни решения, съчетаващи добро покритие и качествена хидроизолация. Те са подходящи за плоски и ниско скатни покриви.
Разкриване на видовете покривни покрития: 5-те най-добри вида покривни материали
видове покриви

Съдържание

След като покривната конструкция е направена, предстои да се направи покривното покритие, което да завърши цялостния вид на сградата. Понеже има различни видове покриви: плоски, ниско скатни, скатни, двускатни, комбинирани, има и различни видове покривни покрития, всяко от които е подходящо за една или друга конструкция. В този текст ще се запознаем с най-разпространените материали, които се използват за покритие на покрива – под формата на плочки, листове, плочи, мембрани.

Когато темата е видове покривни покрития, от уважение винаги е добре да се почне с класическите керемиди от керамична паста. Те добавят тази нотка на традиционност, красота и уют, с която сме свикнали в градските пейзажи в България. Днес на пазара се предлагат множество модели керемиди, така че като потребители, сами трябва да се запознаете с техните качества, гаранция, срок на експлоатация и т.н.

Покривни конструкции

Битумни керемиди (шингли)

Битумни керемиди (шингли) – те са много популярни като покривни материали, тъй като са много рентабилни и могат лесно да бъдат инсталирани. Голямото разнообразие от форми, цветове и технически данни, предполага използването им в най-различни архитектурни решения.

Дървени керемиди и дървени шингли

Дървени керемиди и дървени шингли – те принадлежат към продуктите направени от дървен материал, специално пригоден за покриви. Макар да има разлика между двата вида, те се класифицират във вода дървени покривни покрития, които са специално пригаждани  за покрива на сградите, за да създадат защита от  атмосферни влияния.

Каменни покривни покрития

Те може да са направени от шисти – финозърнеста, ламинирана, еднородна метаболитна скала, която се счита за много успешен материал за направата на покривно покритие. Качествената направа на покритие от шистов материал създава покриви с изключителна дълготрайност. Преценява се обаче носещата конструкция, така че да издържа на тежестта на покритието.

Метални покриви

Дълго време металните покриви се използваха главно за търговски и индустриални сгради, но те стават все по-популярни в жилищните домове, тъй като са устойчиви на екстремни климатични условия. Затова металните покриви се водят като отделен вид покритие. Ако живеете в район с много дъжд, слънце или силен вятър, тогава може да искате да инвестирате в метален покрив. Един от минусите е, че този покрив ще ви струва повече пари от други опции. Също така, има различни материали, от които може да се направи метален покрив, нещо което също изисква допълнително проучване за предимствата и недостатъците на различните материали.

Мембранни покривни покрития

Мембранни покривни покрития – те спадат към сравнително модерните решения, които носят едновременно покритие и качествена хидроизолация. Те са подходящи за плоски и ниско скатни покриви, така че трябва да ги избирате с тази насоченост.

Съвременната технологична база е създала най-различни видове покривни покрития. Освен изброените дотук има още различни решения, които бихте могли да избирате. Някои от тях са съвсем нови изпълнения, създадени от композитни материали. Можете да изберете покрив с вградени слънчеви панели, за да послужат за икономичен начин на експлоатация на сградата. Актуални са и тъй наречените зелени покриви, които също са изцяло в духа на съвремието, за пестене на природни ресурси и за създаване на био среда, която да е в полза на архитектурата.

След като вече сте запознати с различни видове покривни покрития, можете да вземете информирано решение за най-добрия покрив за вашия дом и според бюджета си. Покривът е много важна част от дома ви, затова не искате да пестите от него и не трябва да харчите пари за такъв, който няма да е ефективен за вашата ситуация.

 

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
LinkedIn
Email