Какви видове покривни конструкции познаваме?

Главното предназначение на покрива е да предпази сградата от капризите на майката природа. Добре изградената покривна конструкция, няма да допусне влизането на влага, дъжд и сняг в обекта. Нещо повече. Покривът е съоръжението, с чиято помощ се осигуряват нормални температури през горещото лято, както и достатъчно топлина през зимния сезон. Но какви покривни конструкции познавате и имате ли достатъчно информация за всяка от тях?
банер блог видове покриви
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

По-долу представяме най-разпространените покривни конструкции и покриви, които ни заобикалят в ежедневието. Те се изпълняват посредством използване на различни материали, като основният фактор тук е качеството и правилното изпълнение. Но нека видим покривите, които собствениците на обекти могат да пожелаят и да се възползват от предимствата им:

Скатни покриви – бързо изграждане и множество предимства

Скатните покриви се делят на няколко тип: едноскатни покриви, двускатни покриви, трискатни покриви и многоскатни покриви. Наклонът им е над десет градуса и са със симетрични форми. Изработката не този вид покривни конструкции се извършва чрез използване дървен материал или стомана. Изграждането им е бързо, което е голям плюс за ползвателите. Намират място при промишлените предприятия, като пестят много пари и време за изработка. Един от най-големите плюсове е, че скатните покриви нямат нужда от хидроизолация и прочие предпазни мерки. Добро решение за по-големите къщи, вили и други видове сгради за постоянно използване.

Плосък покрив – какво трябва да знаем?

Плоските покриви са препоръчителни за по-малки постройки. В това число влизат гаражи, бараки, малки къщички и отделни пристройки. Наклонът им обикновено е от 1 до 5 градуса, което позволява лесното оттичане на водата след валежи на дъжд и сняг. От гледна точка на дизайна, този вид конструкции е много препоръчителен. Те са подходящи за озеленени покриви и тераси, като им придават елегантна визия. Възможността за построяване на горен етаж и сравнително лесният им монтаж пък допълват плюсовете. Построяването на такъв тип покриви в локации, които подлежат на климатични аномалии, не е препоръчително заради задържане на сняг и вода.

Покриви тип „Черупка“ – какво представляват те?

Този тип покривни конструкции, се правят най-вече за сгради, които държат на архитектурата и дизайна. Могат да се срещнат при театри, кина и библиотеки, но са правилното решение и за различни търговски обекти – магазини, молове, търговски центрове и т.н., като при тях може да се усвои голяма площ, без да бъдат прибавяни помощни колони. Проблемите с течове са рядко срещано явление и по-скоро отсъстват, отколкото могат да бъдат забелязани. Единствените недостатъци, за които се сещаме са по-трудното снабдяване със светлина и вентилация в обекта.

Как да изберем подходящата покривна конструкция?

Препоръчваме да се обърнете към професионалист. RKEM GROUP може да Ви посочи правилната покривна конструкция, която да гарантира защита срещу атмосферните влияния и да Ви осигури достатъчно светлина и вентилация. В същото време можем да предложим и достъпна цена, в зависимост от избрания вид покрив. За целта просто се консултирайте с нашия екип.

В тази статия разгледахме какви видове покривни конструкции съществуват, но можем да добавим и още много по темата. Ако се интересуват от подробности не се колебайте да се завърнете в блога ни, където сме подготвили още полезни публикации за посетителите ни.